Blog

Granita? Alternatywa dla miłośników niecodziennych deserów lodowych

Co więc posiada w sobie, że ludzie sięgają po nią coraz częściej? Po pierwsze, nietypowa konsystencja, dotychczas znane nam lody na patyku czy w wafelku coraz częściej są zamieniane na pyszne desery w kielichach, czy kubkach. Wyróżnia je to, że składają się z mnóstwa malutkich zamrożonych granulek. Jest to baza tego deseru. Następną istotną kwestią […]

Prosty sposób na wykonanie orzeźwiającego deseru – granity

Wykonywana z syropu lub soku owocowego oraz cukru. Granita ma strukturę ziarnistą, mocno rozdrobnioną, nie zawiera powietrza, powstaje w wyniku zamarzania wody. Podczas tego procesu miesza się ją, aby uzyskać masę złożoną z wielu bryłek. Granita to mrożony syrop, który od sorbetu różni się przede wszystkim strukturą. Sorbet ma jednolitą konsystencję, natomiast granita jest ziarnista i […]

Orzeźwiające desery

Lato to świetny czas na kosztowanie chłodnych, orzeźwiających przysmaków. Zimne soki, drinki czy lody w upalny dzień to marzenie każdego miłośnika chłodnych rarytasów. Granita jest wykonywana z syropu lub soku owocowego oraz cukru, ma strukturę ziarnistą mocno rozdrobnioną. Podczas zamrażania miesza się ją kilkukrotnie, aby uzyskać masę złożoną z wielu bryłek. Dzisiaj do przyrządzania tego […]

Fakty czy Mity? Co warto wiedzieć na temat GRANITY

Zapewne spotkaliście się na festynach, czy na pięknych polskich plażach z różnokolorowymi napojami w wysokich kubeczkach z rurkami i różnymi motywami np. palmy. Jeżeli tak, to nic innego, jak przepyszne mrożone desery zwane „granitą”. Granita docelowo wywodzi się z krajów arabskich, lecz swoją sławę w Europie rozpoczęła na wyspie Sycylia. Oryginalny sycylijski przepis wykorzystuje do […]

Czy deser lodowy może być inny niż znany nam dotychczas

Czerwiec, miesiąc nam dobrze znany z rozpoczynającego się lata, upalne dni, rozgrzewające nas promienie słoneczne, oraz wszechobecne stoiska i sklepy z dostępnymi lodami. Czy możemy sobie pozwolić na „coś innego” niż zwyczajne lody na patyku, w kubku czy wafelku? Owszem, powiewem nowości jest dla nas deser lodowy o nazwie Granita (odmiana sorbetu), który charakteryzuje się ziarnistą konsystencją. […]

Różnica między granitą a sorbetem

Granita Wykonywana z syropu lub soku owocowego oraz cukru. Granita ma strukturę ziarnistą mocno rozdrobnioną, nie zawiera powietrza, powstaje w wyniku zamrażania wody. Podczas zamrażania miesza się ją kilkukrotnie aby uzyskać masę złożoną z wielu bryłek . Sposób podawania granity Możemy serwować ją w szklankach / kieliszkach / kubkach jako dodatek do deserów lub samodzielny […]

Narzędzia do produkcji Granity

Granita do lat 50 ubiegłego wieku na Sycylii, była produkowana w tradycyjny sposób. Do jej schładzania używano lodu lub śniegu, soli i energii mięśni ludzkich. Naczynie do przygotowania tradycyjnej granity nazywa się „pozzetto” składa się ono z drewnianej kadzi , w której umieszcza się dwa cynkowe wiaderka. W pierwsze cynkowe wiaderko wkłada się mniejsze cynkowe […]

Co to jest sorbet?

Sorbet – to orzeźwiający, mrożony deser ze świeżych owoców. Przygotowuje się go ze świeżych, mrożonych owoców lub ze słodkich smakowych syropów z dodatkiem wody. Cieszy się dużą popularnością, w szczególności w ciepłych krajach. Obecnie niemal dostępne w każdej lodziarni. To świetna alternatywa dla osób lubiących lody. Sorbet to rodzaj deseru, który składa się z mrożonej […]

Co to jest granita?

Granita jest tradycyjnym sycylijskim mrożonym deserem, opartym na kawie lub soku owocowym. Charakteryzuje się strukturą lodu, w formie ziaren. To właśnie od tej cechy pochodzi jej nazwa, gdyż po włosku „granite” oznacza po prostu „formować ziarna”. Jedzona jest wraz ze słodką bułeczką, zwaną brosi. Tradycyjna granita przygotowywana jest z 3 składników: wody, soku z cytryny […]