Granita jest tradycyjnym sycylijskim mrożonym deserem, opartym na kawie lub soku owocowym. Charakteryzuje się strukturą lodu, w formie ziaren. To właśnie od tej cechy pochodzi jej nazwa, gdyż po włosku „granite” oznacza po prostu „formować ziarna”. Jedzona jest wraz ze słodką bułeczką, zwaną brosi.
Tradycyjna granita przygotowywana jest z 3 składników: wody, soku z cytryny i cukru. Do jej sporządzenia najczęściej wykorzystywano lód sprowadzany prosto ze zboczy wulkanu Etna.
Obecnie granita najczęściej przyrządzania jest w specjalnym urządzeniu zwanym granitorem. Gotowy produkt uzyskuje się poprzez zmieszanie gotowego syropu z wodą, a następnie schłodzenia go w granitorze.
Syrop do granity
W naszej ofercie posiadamy syrop do granity w 16 różnych smakach w 7 kolorach. Opakowanie zawiera 5 litrów. Charakteryzują się wysoką wydajnością 1:7, z 1 litra syropu można zrobić 8 litrów granity.
- Żółty (cytryna, gruszka)
- Pomarańczowy (pomarańcz, pomarańcz i mango)
- Różowy (guma do żucia, wata cukrowa)
- Czerwony (orzeźwiająca landrynka)
- Zielony (limonka, zielone jabłuszko, owoce egzotyczne)
- Niebieski (owoce leśne, niebieska malina, guma do żucia)
- Brązowy (cola)














Granita to lody o konsystencji mrożonego sorbetu, które są popularne w krajach południowo-wschodniej Europy, takich jak Włochy, Grecja i Sycylia. Są one przygotowywane z mrożonej mieszanki owoców, cukru i wody, która jest miksowana co jakiś czas, aby uzyskać charakterystyczną konsystencję kruszonego lodu. Granita jest często podawana w specjalnych kubkach lub filiżankach i może być podana z dodatkiem bitą śmietaną lub galaretką. Jest to orzeźwiające, słodkie i smaczne rozwiązanie na upały, które cieszy się dużą popularnością w wielu krajach na całym świecie.