Narzędzia do produkcji Granity

Granita do lat 50 ubiegłego wieku na Sycylii, była produkowana w tradycyjny sposób. Do jej schładzania używano lodu lub śniegu, soli i energii mięśni ludzkich. Naczynie do przygotowania tradycyjnej granity nazywa się „pozzetto” składa się ono z drewnianej kadzi , w której umieszcza się dwa cynkowe wiaderka.

W pierwsze cynkowe wiaderko wkłada się mniejsze cynkowe wiaderko z przykrywką. Miejsce między nimi wypełnia się warstwami pokruszonego lodu lub śniegu i soli. Mniejsze wiaderko przykrywa się, aby lód i sól nie wpadły do środka. Sól i lód, służą jedynie do schłodzenia granity.

Po wypełnieniu całej przestrzeni między wiaderkami , do mniejszego wiaderka wlewa się mieszankę wody, owoców lub świeżo wyciśniętego soku owocowego lub innych dodatków i cukru. Ich proporcje zależą od rodzaju granity. Cukier jest niezbędny, aby mieszanka mogła się zmrozić.