Lato to świetny czas na kosztowanie chłodnych, orzeźwiających przysmaków. Zimne soki, drinki czy lody w upalny dzień to marzenie każdego miłośnika chłodnych rarytasów. Granita jest wykonywana z syropu lub soku owocowego oraz cukru, ma strukturę ziarnistą mocno rozdrobnioną. Podczas zamrażania miesza się ją kilkukrotnie, aby uzyskać masę złożoną z wielu bryłek.
Dzisiaj do przyrządzania tego deseru wykorzystuje się specjalne urządzenie, zwane granitorem.
Maszyny do granity
Granitor – możemy go zobaczyć w wielu miejscach takich jak: restauracje, bary, lodziarnie, stoiska festynowe, a także i w zaciszu domowym gdzie możemy skorzystać z niewielkiej maszyny. Z granitora serwowane są chłodne napoje: drinki, soki, lody czy sorbety.

Gotowe napoje są kolorowe i pachnące, tym samym bardzo atrakcyjne i przyciągające uwagę: szczególnie dzieci. Urządzenie to jest bardzo proste w użyciu, co czyni go świetnym dodatkiem dla punktu gastronomicznego.
Syropy do granity
Syropy do mrożonych przysmaków „Granity” można zakupić w pięciolitrowych pojemnikach (proporcje 1 litr syropu na 7 litrów wody).
Do wyboru mamy całą gamę smaków: Pomarańcz, cola, cytryna, gruszka, guma do żucia, malina, limonka, orzeźwiająca landrynka, owoce egzotyczne, owoce leśne, pomarańcz z mango, truskawka, wata cukrowa, zielone jabłuszko.
Charakteryzują się bardzo wyrazistym smakiem i zapachem, można rozcieńczać je z wodą, mlekiem lub alkoholem – każda z tych opcji daje możliwość stworzenia wyśmienitego napoju.