Różnica między granitą a sorbetem

Granita

Wykonywana z syropu lub soku owocowego oraz cukru. Granita ma strukturę ziarnistą mocno rozdrobnioną, nie zawiera powietrza, powstaje w wyniku zamrażania wody. Podczas zamrażania miesza się ją kilkukrotnie aby uzyskać masę złożoną z wielu bryłek .

Sposób podawania granity

Możemy serwować ją w szklankach / kieliszkach / kubkach jako dodatek do deserów lub samodzielny deser. Dla urozmaicenia można podać granitę w wyżłobionym wcześniej owocu cytrusowym.

Sorbet

Przyrządza się z wody i zamrożonych owoców, soków lub likierów. Jest bardziej miałki od granity, posiada gładką strukturę. Często do sorbetu dodaje się ubite białko aby nadać mu kremową konsystencje.

Przy zamrażaniu wbija się do niego powietrze, co sprawia że jest on bardziej puszysty od granity. Konsystencja sorbetu pozwala formować z niego kulki i podawać go na talerzu lub w wafelku.

A więc Granita i sorbet to jednak nie to samo, mają wiele różnic takich jak sposób przyrządzania oraz podawania a przede wszystkim szczególną różnicę znajdziemy w konsystencji.